Day 1: Saturday, 2013, September 7
Eindhoven- Ibiza
De crew verzamelde om 11:00u te Eindhoven airport voor de 24e Fryske Tour.
Door onze vrienden van Transavia keurig afgezet op Ibiza airport.
Onze Bahia 46 voet lag al klaar in de haven Club Nautica. Een begrip in Ibiza stad behalve voor onze taxichauffeuse die ons in de Porto Ibiza afzette. Helaas konden we geen andere taxi krijgen toen de organisatie erachter kwam dat we toch niet op de goede plek zaten. Helaas voor Feldie, Juul en Guido hadden we ook wat tassen van andere crewleden in de taxi liggen. Na een zware tocht met zestien tassen kwamen deze matrozen dan ook uitgeput aan bij Club Nautica. Na een paar “dos mas” biertjes is de inkoop ploeg onder aanvoering van de Culi naar de supermarkt gegaan voor de grote inkopen. Dit jaar strak georganiseerd doordat we twee verschillende boodschappen lijsten vooraf gemaakt hadden. Met vier tot de nok toe afgevulde boodschappenwagens besloten we toen maar te voet na de boot te rijden. Het lange stuk over de steiger leek wel het lunapark door de golven maar we wisten de proviand veilig aan boord te krijgen. De incheck in het Spaans was inmiddels ook al gedaan dus konden we gaan eten. De Culi draaide inmiddels op volle toeren en het beste tapasrestaurant van Ibiza stad werd probleemloos gevonden. De ene na de andere tapas werden door de hongerige crew weggewerkt in een gezellige Spaanse ambiance. Na het eten hebben we een paar biertjes gedaan op een terras. Er was nog een “incident” van een matroos op het toilet maar gelukkig liep dit goed af…..Toen het inmiddels na tweeën was werd het tijd om naar da Club te gaan. De tickets voor de Pacha [link Pacha] werden gekocht en tot in de late uurtjes hebben we genoten van diverse DJ’s waaronder Martin Solveigh. ( link hello hello)
Day 2: Sunday, 2013, September 8
Ibiza stad- Las Salinas- Formentera
De volgende dag zijn we na het nodige uitslapen rond 1 uur vertrokken naar de baai Las Salinas. Na het borrelen op de boot werd besloten een andere keer terug te komen om dan 1 van de strandtenten te gaan bezoeken. De bestemming voor zondag werd namelijk de haven van Formentera. Nadat el capitan Feldie onze 8 meter brede catamaran “Zumbon” soepel tussen twee jachten achteruit ingeparkeerd had kon de Cullie aan de slag met de ingekochte culinaire waar. Na het smullen en borrelen zijn we met taxi’s naar San Ferran gegaan om echt Spaans te eten. Het restaurant wat bovenaan de Culi-lijst stond is erg populair bleek uit de grote rij wachtende mensen voor de deur. De taxichauffeurs brachten ons naar een alternatieve eetgelegenheid die al niet veel minder populair bleek. We konden niet direct aanschuiven maar na een uur zou er een tafel buiten beschikbaar komen. Om die tijd te overbruggen verderop in de straat een barretje gevonden in een sfeervolle ambiance. Vooral locals en hippies die het straatbeeld vulden. De crew ging eenvoudig op in deze omgeving.
Bij het restaurant aangekomen bleek één uur bijna twee uur (Spaanse tijd) te zijn. Uiteindelijk had iedereen rond middernacht zijn gerecht besteld en hebebn we tot 01;30u lekker gegeten buiten op het terras. Het restaurant bleek een uitstekende keuze te zijn…..
Day 3: Monday, 2013, September 9
Formentera- Espalmador – Marina Deportivo de Eulalia de Rio
Vanuit de haven van Formentera zijn we naar het eilandje Espalmador gevaren waar we aan een mooring afgemeerd hebben. Na een slalom tussen de kwallen door met de dinghy kwamen we aan bij het mooie zandstrand. Diverse varianten van frisbee passeerden de revue waaronder het door Jackass geïnspireerde raak voor een knaak waarbij je stil moet blijven staan en de frisbee niet mag vangen of afweren. Beachball werd ook driftig gespeeld door de crew. Biet, Alex en Juul zijn nog vanaf Espalmador naar Formentera gelopen/gesnorkeld. Na de strandactiviteiten werd er koers gezet naar Eulalia de Rio. Na aankomst in de haven heeft de Culi weer een uitstekende tapas verzameling neergezet wat er goed inging bij de bemanning. Onze aanlegplaats lag hemelsbreed 20m van het havenkantoor maar wel aan de andere kant van de haven. Met de dinghy was het 3 minuten om bij het centrum te komen, te voet een wandeling van 20 min. Het vinden van een goed restaurant was deze keer iets lastiger maar uiteindelijk zijn we in de haven bij een grillrestaurant neergestreken waar ze een uitstekende gourmet gerecht hadden en we de ober gek gemaakt hebben door 10 keer extra friet bij te bestellen.
Die nacht zou Armin van Buuren draaien in de Privilege [link Privilege] en die kans konden we natuurlijk niet laten lopen. 2 taxi’s gingen rechtsreeks naar privlige en 1 taxi ging via Ibiza stad om daar nog kaarten te kopen. Rond 2u waren we compleet bij Privilege en kon het feest beginnen. Het werd een waar spektakelstuk met vliegende BMX fietsers in brandende hoepels, rook, lasers, danseressen en vette beats die je in je hele lichaam kon voelen. Na uren in da Club, zijn we vroeg in de ochtend met taxi’s terug naar de haven gegaan om een paar uurtjes te slapen.
Day 4: Tuesday, 2013, September 10
Marina Deportivo de Eulalia de Rio- baai Formentera
Met de beats van Armin nog in het hoofd nadreunend werd het deze ochtend een late start. Terug naar Formentera gevaren waar we in een baai voor anker zijn gegaan. Die avond heeft de Culi weer tapas gemaakt met o.a. heerlijke gehaktballetjes in tomatensaus. Als klap op de vuurpijl kreeg iedereen nog een goed belegd broodje hamburger. Het werd een rustige avond aan boord (rest & recover) waar op het achterdek die avond/nacht nog serieus getoept is. Alex is die avond tot toepkoning van het achterdek gekroond.
Day 5: Wednesday, 2013, September 11
Baai Formentera Sant Antoni
Vanwege de rustige avond vooraf was de hele crew verrassend vroeg op en zijn we een keer ‘s ochtends uitgevaren. De wind stond redelijk gunstig en er kon dus gezeild worden. De eindbestemming was het pitoreske Sant Antoni (oftewel “Heilige Teun”). De eerste tussenstop was de indrukwekkende rotbaai van het eilandje Es Vedranell. Ankeren was niet mogelijk omdat het daar bijna 30 meter diep was. We hebben daar op de motor even stilgelegen terwijl Biet met de snorkel de kwallenkraamkamer onderzocht heeft. Na deze korte tussenstop op weg naar een baai voor een middagstop. De baai van Vedella bleek heel vol te liggen waardoor we uitgeweken zijn naar de baai cala Tarida. Dit bleek een perfecte snorkelplek waar we voor de afwisseling zeer weinig kwallen tegenkwamen. Via het strand zijn we naar de andere kant van de baai gelopen waar een grote rots lag waar je af kon springen. Bovenop bleek de rots toch een stuk hoger te lijken dan van onderaf maar de helden Biet, Klaar, Alex en Juul hebben de sprong toch gewaagd. Na het middag programma op de motor (wind tegen) naar Sant Antoni gevaren waar we een plek langs de steiger van de luxe marina kregen. ’s Avonds zouden we voor een pizza gaan maar het viel nog niet mee om een acceptabel restaurantje te vinden. Rond barstreet vind je namelijk vooral goedkope, sfeerloze fastfood tenten. Na een rondje wandelen is het ons met dank aan de research van de Culli uiteindelijk toch weer gelukt en hebben we lekker Italiaans op een gezellig terras gegeten bij David’s(?). Na deze goede bodem hebben we ons niet langer verzet en ons overgegeven aan de locale horeca gebruiken die vooral bestaat uit het innemen van grote hoeveelheden drank voor een special deal prijs (only for us…). Gelukkig kon de gehele crew deze keer de boot veilig bereiken om te gaan slapen i.t.t. een vorig bezoek in 2003 (we herinneren ons een slapende kapitein op een bankje).
Day 6: Thursday, 2013, September 12
Sant Antonio- cala Vedella- badia de canal (Las Salinas)
De volgende ochtend met lichte hoofdpijn uitgevaren richting Badia de canal.
Aangezien de sport- en spelcommissie een spectaculair tienkamp had georganiseerd, hebben we eerst het anker uitgegooid in cala Vadella , om de eerste onderdelen van het tienkamp af te werken. Een voorlopig hoogtepunt van de 10kamp was de dinghy aktie van matroos Klaas die probeerde matroos Biet van de boot af te duwen. Tijdens de verdere tocht richting Badia de canal zijn er nog enkele onderdelen afgewerkt.
Aan het strand van Las Salinas zijn drie strandtenten waaronder de Xa Trinxa. Hier kwamen we een uur voor zonsondergang aan in onze zwembroeken en slippers. Het was er gezellig druk, en er heerste een heerlijke relaxte sfeer. Er speelde een violist, een saxofonist en wat tamtammers op een lekkere house- en loungebeat en iedereen danste op blote voeten op het strand onder het genot van een ???????, ter plekke gemixte mochito’s of een glaasje sangria. Toen de muziek onder protest ophield hebben we laat in de avond gebbqed in een restaurant met lounche bar niet ver van het strand. Na een nachtelijke terugtocht met de dinghy, waar de kleding niet droog bleef, was de crew weer veilig aan boord voor hun welverdiende nachtrust.
Day 7: Friday, 2013, September 13
cala Vedella- badia de canal – Puerto Ibiza
Na eerst de boodschappen voor het ontbijt gedaan te hebben, zijn we uitgevaren om te gaan zeilen. Er stond niet veel wind, zo’n 2 bf, maar genoeg om met een gangetje van 2 knoop te dobberen richting Puerto Ibiza. Zelfs eerst nog een heel eind voorbij de haven, omdat het wel lekker dobberen was en we nog geen zijn hadden om al de haven in te varen. Het was goed toeven onder het genot van gin-tonics en bacardi-cola , met Ibiza in zicht op een kilometer afstand. Hierna de haven ingevaren om de dieseltank te vullen en aangelegd op de voor ons gereserveerde ligplaats. Tijdens de evaluatie werden de commissies bedankt voor alle inspanningen, alle bevindingen doorgenomen en nog een klein drankje genuttigd…..
Honger ! Dusssss….. Naar goed frysketourgebruik eerst een paar kilometer rondgezocht naar een restaurant dat nog open was, en bovendien voldeed aan hoge eisen die de culinaire commissie stelt. Na iedere honderd meter werden de eisen naar beneden bijgesteld, zodat we op een gegeven moment toch restaurant vonden dat aan de criteria voldeed. Tijdens het eten werden de commissies voor volgend jaar vastgesteld zodat de continuïteit weer gewaarborgd was. Ook werd er gesproken over de 25 jaar FT jubileum activiteiten. Een paar drankjes later was het weer de hoogste tijd om naar de boot terug te gaan om de kooi op te zoeken enkele matrozen vierden de laatste avond in een bar met live muziek waar ze zorgeden voor de backing vocals.
Day 8: Saturday, 2013, September 14
Ibiza – Eindhoven
Na het uitchecken en een ontbijt in club Nautico, ging een deel van de bemanning de stad in om kadootjes te kopen voor het thuisfront. Een deel nam de taxi naar het strand, playa de Bossa club Nassau. Alhier nog genieten van het prachtige weer en de luxe ambiance. Aan het einde van de middag verlieten we de club en verzamelden we in de vetrekhal van Ibiza airport. Na de check-in een afsluitende snack bij de Burgerking (valt dan tegen na zo’n week Cullie cuisine) en met enige vertraging met Ryanair terug naar Eindhoven.